Monday, September 2, 2013

Anwar Perlu Minta Maaf Isu 40,000 Pengundi Bangladesh Sebelum Berangan Lebih Jauh

Malaysian Insider baru-baru ini melaporkan kenyataan Anwar Ibrahim bahawa Pakatan Rakyat telah menerima keputusan PRU-13.  Laporan tersebut juga menggambarkan bahawa kenyataan Anwar itu sebagai memberi isyarat bahawa PR telah bersedia untuk berbincang dengan Barisan Nasional mengenai kerajaan perpaduan. 

Malah, dalam ucapan kemerdekaan Anwar juga, beliau menggesa pertemuan antara kedua parti untuk membincangkan isu-isu dalam negara. Antara petikan ucapannya, beliau berkata “perjumpaan antara kedua belah pihak perlu diadakan segera untuk menyelamatkan Malaysia.” 

Namun, ternyata ucapan tersebut hanyalah lanjutan dari halunisasi Anwar. 

Anwar sebelum ini pernah dirujuk sebagai “sudah gila” oleh bekas Naib Presiden Indonesia Jusuf Kalla berdasarkan kegagalannya menerima hakikat bahawa beliau telah kalah dalam PRU dan juga berdasarkan kegilaannya untuk menjadi Perdana Menteri.  Nampaknya, kegilaan Anwar masih lagi menjadi-jadi sehingga membayangkan dirinya sebagai orang penting yang perlu dirujuk oleh Perdana Menteri untuk menentukan hala tuju negara.  Beliau seboleh-bolehnya ingin meletakkan dirinya sama dengan Perdana Menteri, membuat keputusan dan mentadbir negara. 

Dalam melayan halunisasinya, Anwar telah terlupa tentang isu-isu yang dibangkitkannya sendiri.  Iaitu isu-isu yang menyebabkan beliau menolak keputusan PRU-13 sebelum ini, antaranya isu ‘blackout’ dan ’40,000 Bangladesh’.   Oleh itu, sekiranya beliau ingin bertemu, berbincang, berdebat atau berbual kosong sekali pun dengan Dato’ Seri Najib, beliau perlu terlebih dahulu menyatakan pendiriannya mengenai isu-isu tersebut. 

Mana mungkin beliau membuat kenyataan menerima keputusan PRU-13 dan ingin duduk berbincang dengan Perdana Menteri jika masih menganggap 40,000 pengundi hantu masih lagi berkeliaran di seluruh Malaysia?Melainkan Anwar mengakui bahawa semua itu hanyalah pembohongannya semata-mata dan meminta maaf kepada semua, Anwar tidak layak untuk berangan-angan pun untuk bertemu dengan Dato’ Seri Najib. 

Dato’ Seri Najib telah pun menafikan yang beliau akan mengadakan apa-apa perbincangan dengan PR. Menurut Perdana Menteri, tidak ada sebab bagi BN untuk berbincang dengan PR yang telah menolak keputusan PRU-13 tanpa alasan yang kukuh yang boleh dibuktikan.  Malah, tuduhan PR kononnya PRU tidak bersih boleh ditepis dengan mudah sekali sekiranya kita berfikir dengan hati terbuka. 

Justeru, kita tidak tahu sama ada kita harus kasihan atau mengetawakan Anwar yang terbawa-bawa dengan imaginasinya.  Mungkin Anwar sedang mencuba memujuk dirinya sendiri dengan mengambil sikap ‘sekiranya tidak dapat menjadi Perdana Menteri, sekurang-kurangnya beliau boleh berkongsi kuasa dengan Perdana Menteri dengan berbuat keputusan bersama-sama untuk negara’. 

Jelas, ‘gila’ Anwar sudah semakin kronik dan keluarga beliau seharusnya sudah merasa bimbang akan keadaannya.  Sebaiknya Anwar dibawa berjumpa pakar sakit jiwa bagi membantu beliau menerima hakikat dirinya yang telah dipecat, kalah pilihanraya berkali-kali serta semakin hilang sokongan di kawasan sendiri.  Semoga keluarga Anwar mengambil tindakan segera untuk mengubati dirinya kerana sesungguhnya, negara tidak mampu mempunyai seorang Ketua Pembangkang yang gila! 


No comments: