Monday, March 24, 2014

Sokongan Merosot:  Lee Chin Cheh Tidak Sepatutnya Letak Jawatan

Pilihanraya Kecil Kajang berakhir dengan keputusan yang telah dijangka, iaitu PKR menang.   Namun, tiada siapa menjangka jumlah undi yang diperolehi oleh kedua-dua parti akan merosot berbanding PRU-13.  
 
BN sejak dari awal tidak begitu teruja dengan pilihanraya kecil ini yang merupakan satu pembaziran wang rakyat kerana bekas ADUNnya, iaitu Lee Chin Cheh telah meletak jawatan tanpa sebab yang konkrit.  Alasan PKR atas tindakan Chin Cheh ialah untuk memberi laluan kepada Anwar Ibrahim.  Tindakan PKR jelas mempermainkan demokrasi serta kepercayaan rakyat terhadap Lee Chin Cheh. 
 
Dalam PRU-13 yang lalu, kerusi Kajang ditandingi dari 6 penjuru iaitu PKR, MCA, Berjasa dan 3 calon Bebas.   Chin Cheh dari PKR telah mendapat 19,571 undi dan menang dengan majoriti 6,824.  Lawan terdekat Chin Cheh, iaitu Lee Bang Seng dari MCA, mendapat 12,747 undi. 

Manakala Mohd Ismail dari Berjasa mendapat 1,041 undi.  Ketiga-tiga calon Bebas iaitu Mohd Iwan Jefrey, Ong Yan Food an Mohd Khalid masing-masing mendapat 24, 85 dan 83 undi.
 
PRK Kajang yang diadakan khas untuk memberi laluan kepada Anwar bagaimanapun telah terpaksa meletakkan Wan Azizah sebagai calon galang ganti setelah Anwar didapati bersalah dalam kes liwat 2.  Pencalonan Wan Azizah yang merupakan Presiden PKR, dijangka mampu meraih sokongan yang jauh lebih besar dari Chin Cheh. 
 
Walaubagaimanapun, amatlah memalukan bagi PKR apabila Wan Azizah hanya mendapat 16,741 undi iaitu merosotan sehingga 2,830 undi dari PRU-13 berbanding yang diperolehi Chin Cheh.   Calon MCA, Chew Mei Fun mendapat 11,362 undi menjadikan Wan Azizah menang dengan hanya 5,379 majoriti. 
 
Chin Cheh bukanlah satu personaliti yang signifikan dalam PKR dan Wan Azizah pula adalah Presiden parti.   Chin Cheh pula telah dicabar dari 5 penjuru manakala Wan Azizah pula hanya dicabar oleh MCA. 
 
Justeru, kegagalan Wan Azizah menunjukkan prestasi yang lebih baik dari Chin Cheh tidak seharusnya dipandang ringan oleh PKR. 
 
Kelebihan Wan Azizah dalam PRK Kajang bukan sahaja terletak pada jawatannya sebagai Presiden parti tetapi atas hakikat bahawa Anwar sendiri telah turun berkempen untuknya.  Ditambah dengan kekalahan Anwar di mahkamah dan juga pelancaran Reformasi 2.0 yang dibuat selari dengan PRK Kajang, Wan Azizah seharusnya mampu menggandakan sokongan dan bukannya mengurangkannya. 
 
Berdasarkan semua fakta ini, bagaimanakah PKR mentafsirkan makna undi yang berkurangan bagi seorang Presiden PKR, dalam satu PRK yang SENGAJA diada-adakan oleh PKR sendiri?
 
Bagi para pemerhati, tafsirannya mudah sahaja iaitu penyokong PKR di Kajang lebih percayakan Chin Cheh dari Wan Azizah sendiri dan Chin Cheh tak sepatutnya meletakkan jawatan.  

No comments: